Al de hele “winter” krijgen we bij SKP-Nijmegen meldingen binnen van dode karpers uit onze omgeving. De Winkelsteeg in Nijmegen lijkt het zwaarst getroffen, maar ook meldingen uit de Lindenholt en uit de omgeving van Nijmegen zoals Druten, Weurt, Heumen, Arnhem en de Ooijpolder doen pijn in ons karperhart. Vaak leggen de grote oude karpers van een oude populatie als eerste het loodje. Vissers raken in paniek en op de social media worden de plaatjes gedeeld van de dode vissen en iedereen zoekt naar een verklaring.

Natuurlijk zijn er 101 oorzaken wat de dood van de vissen tot gevolg kan hebben en SKP-Nijmegen is daarom sinds de eerste meldingen op openbaar water al actief in overleg met gemeente en de Federatie Midden Nederland om de oorzaak te achterhalen. Maar ook andere verenigingen moeten dit doen om de populatie zo goed mogelijk te beschermen. In overleg met de Federatie is het vaak mogelijk om waterkwaliteit onderzoek te doen en eventueel bij langdurige en massale sterfte onderzoek te doen op ziekte onder de populatie. Hiervoor moet vaak wel een levend exemplaar worden opgeofferd )-:

Over de 101 oorzaken van vissterfte zullen we binnenkort uitgebreider ingaan op onze site. Op de social media zien we vaak verhalen voorbij komen die begrijpelijk gevoelsmatig door “rouwende” karpervissers worden geschreven, maar die niet op feiten gebaseerd zijn. Ook vissen hebben niet het eeuwige leven en als visser moet je je terdege bewust zijn dat niet alles wat wij ondernemen ten goede komt aan het leven van de vis. Wel zullen we daar elkaar op moeten wijzen als we er niet op de juiste wijze mee omgaan.

Door de huidige Corona crisis gaat alles wel langzamer dan we het liefst zouden zien, maar de gezondheid van mensen gaat boven alles. Gelukkig mogen wij als vissers nog onze hobby uitoefenen en de maatregelen om verspreiding van Corona voor te zijn, moeten wij als karpervissers eigenlijk nu (eigenlijk altijd) ook hanteren om een eventuele verspreiding van ziektes onder onze geliefde karper voor te zijn. De sterfte onder karpers in onze omgeving kan een heel scala aan oorzaken hebben, zoals gezegd gaan we hier binnenkort uitgebreider op in. Maar laten we vooruitlopend hierop het zekere voor het onzekere nemen en de volgende regels in acht nemen:
• Droog je gebruikte visspullen grondig, voornamelijk schepnet, onthaakmat, bewaarslings e.d. Goed drogen (in de zon) is een vorm van ontsmetten waarbij bacteriën en virussen niet overleven.
• Geen overmatige voercampagnes, vooral in het voorjaar. Je kunt bij karpers heel veel schade aanrichten door voeding. De eerste levensbehoefte is voedsel, wij als vissers schotelen onze karpers onnatuurlijk voedsel voor. Zorg dat het goed bereid is en niet bedorven. Bij twijfel of bedorven aas, hoeveel het ook gekost heeft weggooien!!
• Geen vissen overplaatsen naar ander water, maar dit lijkt ons logisch. Ook bij het uitzetten van nieuwe vis aankopen bij gerenommeerde kwekers. Houd rekening met welke periode je uitzet, stelregel: beste tijd november/december.
• Meld sterfgevallen bij Waterschap Rivierenland 0344649090, zij zorgen voor opruiming of weten wie dit moet doen. Melden kan ook bij de Federatie Midden Nederland je gemeente, of als je dit te lastig vindt stuur ons een bericht liefst met foto en de vindplaats dode karper.


Laten we hopen dat we zo de sterfgevallen kunnen verminderen. Let op je gezondheid en elkaar.


Bestuur SKP-Nijmegen

Meer info over Voorjaarssterfte bij Karper van Sportvisserij Nederland Klik Hier

Uitgebreide informatie over vissterfte van Sportvisserij Nederland download PDF

Veel groene alg in het voorjaar, wat zou daar de oorzaak van zijn?